Saturday, January 3, 2009

Куймак ыр



Жаңы Жылыңыз куттуу болсун!

Француздар куймакты "креп" (crêpe) деп аташат. Орустарда "блинчики". Францияда аны дээрлик майсыз бышырышат. Бышкандан кийин үстүнө коньяктан 2-3 кашык куюп, үстүнө ширеңке чакканда, коняк бир жолу жалт этип күйөт да, анын даамы куймакка сиңип калат. Flambée, демек "өрттөлгөн" же "куйкаланган" куймак. Мындай куймакты Иисус Христостун туулган күнүнөн туура алты жумадан кийин жасашат. Көмөчтанга улам ыргытып, кайра тосуп алып бышырышат. Жерге түшүрбөй бышыргандардын дасторкону жыл бою жайылуу, үстү түркүн тамакка толо болот. Жерге түшүрүп жибергендер ач калат!

Франциянын Акитан жергесинде коньяктын ордуна ушул жакта чыгуучу арманякты колдонушат жана бул ырды ырдашат (Мариянын аткаруусунда):

(угуңуз)

No comments: